درمان بزرگترها ( ورزش برای سالمندان ) :
ضعف تدریجی عضلات در اثر افزایش سن
در دهه ۸۰ میلادی، تحقیقات فیزیولوژی عضله نشان میدادند که بافت عضلانی بدن انسان به مرور با افزایش سن تحلیل میرود. از سال ۱۹۸۹ دکتر ایروین روزنبرگ کلمهی سارکوپنیا (آب شدن عضله) را به لغات پزشکی افزود و در سال ۲۰۰۹ گروهی از محققان اروپایی سارکوپنیا را به عنوان بیماری تحلیل بافت و کارایی عضلات ثبت نمودند.
امروزه از سارکوپنیا در کنار بسیاری از بیماریهایی، مانند پوکی استخوان، که با افزایش سن خطرات و گرفتاریهای زیادی را برای مبتلایان ایجاد میکنند نام برده میشود. این بیماری در کشورهای در حال توسعه که قشر سالمند زیادی در آینده نزدیک خواهند داشت خطری تهدید کننده برای اقشار جامعه و ساختارهای درمانی است. تحقیقات کلینیکی نشان میدهند که فیبرهای عضلانی انسان، تقریبا از سن پنجاه سالگی شروع به از بین رفتن مینمایند به طوری که در هر دهه از زندگی و تا سن هفتاد سالگی حدود ۸% از بافت عضلانی افراد تحلیل میرود. در سنین بالاتر از ۷۰ روند تحلیل بافت عضله به ۱۵% در هر دهه افزایش مییابد و قطر عضلات به بیشتر از نصف کاهش مییابد. این روند تحلیلی باعث کاهش توانایی فیزیکی، قدرت بدنی، تعادل و اختلالات هورمونی و متابولیسمی میشود که نه تنها موارد مذکور بیماریزا بوده و کیفیت زندگی افراد را کاهش میدهند بلکه خطر مرگ را نیز در مبتلایان افزایش میدهند.
خطرات ضعف عضله و کمبود تحرک
همانطور که میدانید افراد مسن سرعت عمل، تعادل و قدرت کمتری دارند. تحقیقات نشان میدهند که قدرت عضلات پا حدود ۱۵% در هر دهه کاهش مییابد به همین دلیل شاهد هستیم که افراد مسن به سختی از صندلی بلند میشوند، احتمال زمین خوردنشان بیشتر است و سرعت راه رفتنشان کاهش مییابد. که فاکتورهای مذکور از عوامل اصلی شکستگیهای به دنبال زمین خوردن، بیتحرکی، افزایش وزن، دیابت و فشار خون و افسردگی میباشند که کیفیت زندگی افراد را به شدت کاهش میدهند. یک تحقیق جالب کلینیکی نشان داد که ۱۴% افراد بین ۶۵ تا ۷۵ سال و ۴۵% افراد بالای ۸۵ سال برای انجام کارهای روزمره خود احتیاج به کمک دارند.
دلایل ابتلا به سارکوپنیا
تاکنون یک علت مشخص برای ابتلا به این بیماری یافته نشدهاست. تحقیقات آزمایشکاهی نشان میدهند که مکانیسم جذب پروتئینها با افزایش سن مختل میشود. همچنین ترشح بسیاری از هورمونها مانند تستوسترون کاهش یافته و تولید میانجیهای التهابی و مقاومت به انسولین در سلولهای عضلانی افزایش مییابد. همچنین اکثر افراد مسن به دلیل کاهش اشتها به دنبال تحرک کم، مشکلات بلع غذا بدلیل مشکلات دندان، مشکلات جذب و حضم غذا بدلیل بیماریهای گوارشی و استفاده از رژیمهای غذایی کمکالری دریافت انرژی، پروتئین و املاح پایینتری نسبت به جوانان دارند که این موارد نیز به نوبهی خود تاثیر مخربی بر بافت عضلانی ایشان میگذارند.
راه های درمانی ضعف عضله
با توجه به علتهای اصلی ابتلا به این بیماری (کمتحرکی – جذب پایین پروتئین) بهترین راه درمان و کاهش روند این بیماری ورزش و استفاده از رژیم غذایی مناسب است. اثرات مثبت ورزش درمانی بر سلامت اکثر افراد جامعه ثابت شدهاست ولی آیا تجویز ورزش برای افراد بالای ۶۵ سال خطری ندارد؟
بنا بر توصیه آکادمی پزشکان خانواده آمریکا تقریبا تمامی افراد مسن میتوانند از مزیات ورزش بهرهمند شوند مخصوصا اگر این ورزشها تحت نظر متخصصین این رشته و در شرایط کلینیکی انجام شوند. ورزش منظم باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن متابولیک مانند دیابت و سرطان شده، سرعت تحلیل بافت عضله را کند کرده و قدرت عضلانی افراد مسن را به طرز چشم گیری افزایش میدهد. توانایی ایشان را برای انجام کارهای روزمره بیشتر کرده، دردهای ارتوپدیک آنها را کاهش داده، تراکم استخوان را افزایش بخشیده و اعتماد به نفس و روحیه ایشان را بیشتر میکند.
همچنین با بررسی و اصلاح رژیم غذایی افراد مسن میتوان تاثیر پذیری ورزش درمانی را دو چندان نمود. به طوری که میزان پروتئین، املاح و آب مورد نیاز بدن آنها را بهینه کرده و مواد غذایی پر تریگلسیرید وعده های غذایی ایشان را کاهش داد.
روند درمان در انرژی
در کشور ما هیچ مرکزی به صورت تخصصی برای تجویز ورزش به افراد مسن وجود ندارد و به دلیل نبود تخصص ورزش درمانی در باشگاههای ورزشی امکان انجام تمرینات ورزشی در باشگاه های بدنسازی نبوده و یا انجام آنها آسیبرسان است.
ما در این مرکز با آموزش و به کارگیری نیروی متخصص ورزش درمانی و مشاوره با پزشکان متخصص امکان انجام تمرینات تحت نظر را برای این گروه از مراجعین فراهم نمودیم. به طوری که با انجام ارزیابی کامل سیستم اسکلتی عضلانی مراجعین تمامی اختلالات عضلانی و نقاط ضعف فیزیکی ایشان شناسایی شده و برنامههای ورزشی پیشرونده به صورت اختصاصی برای هر فرد تجویز میشود. متخصصان ورزش درمانی مرکز فیزیوتراپی ورزشی انرژی به طور کامل بر انجام صحیح تمرینات نظارت داشته و احتمال بروز آسیب را در هنگام ورزش به حداقل میرسانند. در صورت وجود هر نوع آسیب ارتوپدیک قبل از شروع دورههای ورزش درمانی افراد تحت درمان فیزیوتراپی و توانبخشی فعال قرار گرفته و یا به پزشک متخصص ارجاع داده میشوند تا درمان شده و هیچ مشکلی در انجام تمرینات نداشته باشند.
تیم جوان و متخصص ما قادر هستند تا با فراهم کردن محیطی شاد، روحیه بخش و امیدوار کننده افراد مسن را در پیگیری جلسات تمرینی و اهتمام به انجام ورزش یاری نموده تا ایشان را هرچه سریعتر در رسیدن به هدف خود یاری دهند. انجام ورزش نه تنها باعث ارتقای توانایی فیزیکی و قدرت عضلانی افراد میشود بلکه در ارتقای سطح روحی و کیفیت زندگی افراد بسیار موثر است.
برنامه های تمرینی بزرگ تر ها
غالبا بزرگترهای عزیز ما توانایی قلبی تنفسی و عضلانی انجام تمرینات سنگین را ندارند و زمان ترمیم بافت و تطابق با ورزش در بدن ایشان کمی از جوانها بیشتر است. لذا توجه به شرایط فیزیکی ایشان هنگام تجویز تمرین و برنامهریزی ورزشی برای این گروه سنی به تخصص نیاز دارد.
یک برنامه ورزشی ایدهآل برای بزرگترها شامل موارد زیر است:
تمرینات هوازی و استقامتی: این تمرینات باعث افزایش فیبرهای نوع یک عضلانی (فیبرهای استقامتی) شده، توان افراد را افزایش میدهند و کارایی سیستم قلب و عروق و تنفسی ایشان را بهبود میبخشند. لذا باعث بهبود تعادل، بهبود سوختن چربی و کاهش فشار و چربی خون، و دیرتر خسته شدن آنها میشوند.
تمرینات مقاومتی: انجام تمرینات مقاومتی در هر گروه سنی باعث افزایش توان و قدرت عضلانی بدلیل افزایش فیبر های نوع دو در عضلات اسکلتی میشود. تحقیقات نشان میدهند که افراد ۶۰ – ۷۱ با انجام ۵ ماه تمرینات مستمر و پیشرونده مقاومتی میتوانند به طور چشمگیری بافت عضلانی از دست رفته خود را باز گردانده و نسبت بافت عضلانی به کل توده بدنی خود را به سن زیر ۵۰ سال خود نزدیک نمایند. پس از انجام این تمرینات افراد قادر بودند به راحتی از صندلی بلند شده و بدون کمک راه بروند. در انجام کارهای روزمره تواناتر بودند و کیفیت زندگی بهتری داشتند. همچنین انجام این تمرینات بهترین راه مبارزه با پوکی استخوان میباشد به طوری که انجام مستمر آنها نه تنها باعث افزایش جذب کلسیم توسط استخوان شده بلکه با تاثیر بر سلولهای مغز استخوان کیفیت استخوانها را بهتر کرده و احتمال شکستن آنها را کاهش میدهند.
تمرینات تعادلی: این تمرینات با بالا بردن هماهنگی عصبی عضلانی و افزایش حس عمقی و وضعیتی مفاصل رفلکسهای عضلانی را بهبود بخشیده و سرعت عضلات و مغز را در واکنش به نیروهای برهم زننده تعادل افزایش میدهند. یکی از خطرات تهدید کننده سلامت بزرگ تر ها زمین خوردن است که میتواند آثار جبرانناپذیری را بر جای گذارد. با تجویز تمرینهای تعادلی در برنامه ورزشی بزرگترها میتوانیم از زمین خوردن این عزیزان پیشگیری نموده و به سلامت ایشان کمک کنیم.